Er det negativt at kalde sig for feminist?

feminism

I går spurgte en pige inde på Radikale Ungdoms lukkede facebookgruppe: “Er der nogle feminister herinde? Har vi en “radikal/RU” feminist gruppe?”.

Hun gav også udtryk for, at mange ikke vil stå ved feministbegrebet fordi ordet har en negativ klang. Men hvorfor er det så opsigtsvækkende at kalde sig selv for feminist i dagens Danmark? Er det skidt at kalde sig selv for feminist?

Nej, det synes jeg ikke, men jeg forstår også godt, hvorfor det vækker opsigt og virker provokerende for nogen. Svaret er at finde, når man ser tilbage på 70’ernes kvindebevægelse. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er fordi mange i dag associerer ordet ‘feminist’ med 70’ernes feminisme.

Måske har du hørt om rødstrømperne? Rødstrømpebevægelsen, som har sine rødder tilbage i 1970, står som et meget stærkt symbol på kvindekampen og feminismen. Blandt rødstrømperne var der faktisk ikke rigtig fokus på ligestillingen mellem mænd og kvinder, og det handlede udelukkende om kvindernes rettigheder. Kvinder, kvinder og atter kvinder. Rødstrømperne kæmpede blandt andet for ligeløn og fri abort, og blev særligt kendte i medierne pga. sine mange opsigtsvækkende demonstrationer i bl.a. Københavns gader. Der opstod sågar kvindehuse- og grupper, hvor kun kvinder havde adgang.

I dag har feminismen heldigvis ændret sig til at være en ideologi, der hovedsageligt beskæftiger sig med ligestillingen mellem mænd og kvinder, og IKKE kun kvindernes rettigheder, værdi eller rolle i samfundet. Det er blevet ligeså vigtig at tage hånd om mændende i ligestillingskampen, som det er at tage hånd om kvinderne. Dermed sagt er en feminist i dag nødvendigvis ikke tilhænger af 70’ernes radikale feminisme, men af den liberale feminisme som handler om ligestilling mellem kønnene. Denne er en meget mere acceptabel ideologi for vores samfund i sammenligning med, hvad 70’ernes feminisme oprindeligt handlede om.

Mit bud på, hvorfor ordet feminist klinger så negativt i folkets ører, er fordi mange ser en aktivistisk rødstrømpe for sit indre – og jo, jeg er sikker på de typer stadig findes. Sådan en kvinde, der vil gøre alt for at fremme kvinders rettigheder og som får mændene til at ligne bæster samtidig. Thank god, the world has changed. Jeg vil nu sige, at vi heldigvis er nået langt, og det er ikke længere unormalt at tale om ligestilling.

Men jeg tror ikke vi var nået så langt i ligestillingsdebatten, som vi er i dag, hvis ikke det havde været for de seje kvinder som råbte op dengang i 70’ernes Danmark.

blogsignature

Relaterede indlæg

Ingen kommentarer

Skriv kommentar