Personal

Et socialt eksperiment jeg ikke tør udføre

I går aftes lå jeg og kunne ikke falde i søvn af bare frustrationer. Jeg ligger tit og reflekterer over de mærkeligste ting, inden sengetid, og i går kom det til at handle om mit digitale liv.

Jeg har mobilen i lommen næsten 24/7. Jeg tjekker den hvert 5. minut fordi jeg bare ikke kan lade være. I skolen er computeren ligeledes fremme hele tiden. Jeg bruger primært Facebook. Jo da, jeg bruger også Instagram, Jodel, Snapchat og andre, men Facebook er den værste.  Jeg bliver ofte irriteret over, hvor forbandet meget tid jeg kan bruge på det lort! Selvfølgelig er det mit eget valg – kunne jeg ikke bare lade vær? Nej, jeg tør simpelthen ikke.

På det sidste har jeg mærket et stigende behov for at trække stikket. Slette min Facebook account og lade folk vide, at de kan kontakte mig på telefonen via den gode gamle SMS eller opkald. Men det tør jeg ikke. En stor del af mit liv er jo på Facebook. Det er jo egentlig sindssygt uhyggeligt at jeg føler det sådan. Befinder mit liv sig virkelig på Facebook, på Instagram, på internettet? Hold kæft, hvor lyder det ensomt, men er det ikke i virkeligheden noget vi alle kan nikke mere eller mindre genkendende til? Lad mig forklare mig yderligere:

Mine lærer bruger Facebook til at meddele os om praktiske informationer, opgaver, lektier mm. Alle mine venner, faktisk stort set hele min omgangskreds, bruger Messenger til at kontakte hinanden. Glem SMS’en. Alle sociale begivenheder som fester, sidste skoledag, lokale markeder og arrangementer osv. er også på Facebook. Hvor ville min invitation blive af, hvis jeg trak stikket og slettede min profil?

Det er svært at løsrive sig fra de sociale medier, og i mit tilfælde er det især Facebook. Dels fordi det er blevet sådan en integreret del af min hverdag og dels fordi min omgangskreds er ligeså flittige brugere af lortet som jeg. Jeg er altid i kontakt med nogen. Jeg er bange for at “gå glip af noget” som man siger. Jeg er blevet så vant til at være tilgængelig for min omverden. Det er blevet så normalt, at jeg ikke tør at være andet.

Sociale medier som Facebook har haft indflydelse på vores konstante tilgængelighed overfor omverdenen. Og jeg kan mærke ved mig selv, at det påvirker mig negativt. Jeg bliver sur og frustreret over, hvor meget tid jeg bruger på Facebook og at jeg ikke har modet til at stoppe mit forbrug.

Hvad mener I: er vores stigende tilgængelighed en ulempe, eller er det godt for os? Jeg kan ikke finde ud af det. Jeg er meget frustreret, og jeg har et kæmpe behov for at lukke ned for det. Brug for at tage en pause. Jeg bruger for meget tid på det. Men det er et eksperiment jeg ikke tør udføre i frygten for at blive glemt.

Er jeg alene om at have det sådan?

Relaterede indlæg

1 Kommentar

 • Svar
  jeanette Henriksen
  8. april 2017 den 19:50

  Jeg er ret træt af Facebook, men jeg kommer nok aldrig til at slette min profil. Har dog slået notifikationer fra på alle de sociale medier. Det har givet mig lidt mere ro.. Synes tit jeg bruger for meget spild tid, fordi man bare lige skal tjekke igen, igen igen.. Jeg tror sagtens jeg kunne slukke min mobil i 24 timer, uden problemer.. Tror det handler om ens egen indstilling. Jeg kan godt li at folk kan skrive til mig, men det er mig selv der bestemmer hvornår jeg svare. Jeg kender flere der svare, hvor efter de så skriver.. har ikke tid til at skrive.. det er så mærkeligt.. ha ha… 😀

  Håber du har en dejlig weekend..

  Knus <3

 • Skriv kommentar