Inspiration

Boganbefaling: Dødevaskeren

Hej med jer!

Det er længe siden, at jeg har været så bidt af en bog, og derfor ville jeg lige dele denne med jer. Jeg er lige blevet færdig med Dødevaskeren af Sara Omar, som er hendes debutroman der udkom i december 2017. Jeg elsker at læse bøger, der kommer helt under huden og tæt på virkeligheden. Forfatterens sprog er varieret og særdeles levende, så hver en smerte som personerne i bogen gennemlever kan mærkes helt ude i fingerspidserne og i tæerne. Bogen kommer omkring islam, kultur og livet som kvinde i et Kurdistan fyldt med krig, vold og undertrykkelse.

Uden at afsløre for meget kan jeg fortælle, at hovedpersonen hedder Frmesk (spørg mig ikke, hvordan navnet udtales). Frmesk opfostres hos sine bedsteforældre, fordi det ikke er sikkert for hende at være hos sin far og mor. Helt fra sin fødsel er hun en skuffelse, fordi faren ønskede sig en søn. Gennem sin opvækst oplever hun død og had på tæt hold. Mormoren er dødevasker, det betyder at hun vasker og renser alle de døde kvinders kroppe, som ingen vil kendes ved. Kvinder, der er døde fordi de har bragt skam over familien, eller døde, fordi de er blevet ramt af nedfarende bomber.

Bogen giver et indblik i, hvor stor indflydelse religion og kultur har, og hvordan det kan have konsekvenser for især ligestillingen blandt mænd og kvinder i Kurdistan, såvel som herhjemme. Religion spiller en stor rolle hele vejen gennem bogen, og fremhæver også, hvordan miljøet mellem de muslimske kvinder er, og hvor galt man kan komme afsted som kvinde, hvis man afviger fra Koranens ord. Forfatteren tager os med ind i en verden, som mange af os kun har hørt om, og som vi glemmer stadig eksisterer – netop derfor er denne bog så vigtig for samfundsdebatten.

Relaterede indlæg

Ingen kommentarer

Skriv kommentar